1/11/2022
|
Magasin 7 2022
Braiserede svinekæber med æble, selleri og svampe
En rigtig vintergryderet. Svinekæber mørnes forholdsvis hurtigt, hvorfor retten ikke har brug for at simre lige så længe som de fleste af vinterens øvrige simreretter. Top anretningen med frisk æble, plukket direkte fra træet, det er vejen til friskhed i den kraftfulde ret.
Ingredienser
- 800 g svinekæber
- ½ stk knoldselleri , skrællet og skåret i tern
- 300 g karl johan svampe , renset og skåret i store stykker
- 2 stk zittauerløg , skrællet og skåret i tern
- 2 fed hvidløg , skåret i tynde skiver
- 2 spsk tomatkoncentrat
- 2 stk æbler , f.eks. Granny Smith
- 100 g Løgismose smør
- 2 spsk Løgismose hvedemel
- 4 dl rødvin
- 2 dl Løgismose portvin
- 4 dl Løgismose æblemost
- ½ l hønse- eller kalvefond
- Frisk timian
- laurbærblade
Sådan gør du
Step 1.
Forvarm ovnen på 150°C – varmluft.
Step 2.
Afpuds svinekæberne. Fjern den grove sene på den ene side, så kødstykket er reelt. Giv herefter kødet et gavmildt drys salt og friskkværnet sort peber.
Step 3.
Brun svinekæberne i lidt neutral olie i en støbejernsgryde. Vær grundig med at give dem farve. Sådan dannes rigtig meget af smagen i braiser-retter. Tag kæberne op af gryde.
Step 4.
Brun svampene af i gryden, og tag dem til side.
Step 5.
Kom grøntsagerne i gryden, og lad dem svitse i 5 minutter.
Step 6.
Tilsæt smør hvidløg, timian og laurbærblade og tomatkoncentrat. Fortsæt et par minutter, mens der røres i gryden.
Step 7.
Kom svinekæber og svampe tilbage i gryden til resten.
Step 8.
Tilsæt mel, og sørg for at røre godt rundt så den bager sagte et minuts tid.
Step 9.
Hæld rødvin og portvin på, og lad det koge godt ind 10 minutters tid.
Step 10.
Tilsæt bouillon og æblemost, så det næsten dækker råvarerne.
Step 11.
Kom låg på gryden, og sæt den i ovnen i ca. 1 ½ - 2½ time. Tjek hver halv time, og rør lidt rundt. Hvis den tørrer for meget ud, tilsæt lidt mere fond.
Step 12.
Tjek om kødet er mørt ved at stikke gaffel i et stykke. Falder det fra hinanden, er retten færdig.
Step 13.
Hvis saucen er for tynd, kan den jævnes forsigtigt med lidt maizena. Smag til med salt og peber.
Step 14.
Drys lidt grofthakket selleritop eller persille og æblebåde på retten før servering.
Tip
Kan eventuelt serveres med en mos af kartofler eller blandede rodfrugter.
Andre forslag
Thailandsk kokossuppe – Tom Kha Gai
Med klassiske asiatiske ingredienser som limeblade...
Oeuf en meurette – Rodfrugter med pocheret æg
Klassisk burgundisk ret, også kendt som æg i rødvinssauce. Her får du vores kok Kaspers nyf...
Ossobuco med mos og gremolata
Ossobuco er en gammel egnsret fra Lombardiet, som dog ikke er gået af mode, nå...
Andebiksemad
I denne opskrift på biksemad med and forvandles resterne fra juleaften til glæde for både s...
Mulle med ratatouille og basilikum
Rødmullen hører normalt til omkring Middelhavet, m...
Confiteret kyllingelår med romesco sauce og grillet porre
Bagte peberfrugter, mandler, hvidløg og olivenolie, nem at tilberede og rig på anvendelsesm...