Fakta
- 6 stk. 1.157,70
Riesling Spätlese Trocken Brauneberger Juffer-Sonnenuhr
- 6 stk. 1.157,70
227,-
302,67 pr. l.
6 stk.
1.157,70
192,95 pr stk.
Spar 204,30
Anbefalinger
Falstaff Magazin
tidligere:
2019: 92-point i Weinguide Deutschland 2021 - November 2020
Beskrivelse
Dette er den meget overbevisende Riesling Spätlese Trocken fra Paulinshof’s gamle vinstokke på den midterste og stejleste del af Brauneberger-Juffer, der tager sit navn efter det solur, som vinbønderne i forrige århundrede huggede ind i klippen. En hældning på op til 70 grader, eksponering direkte mod syd, stråler fra Mosel-flodens spejl og nøgne grå og blå skiffersten betyder, at der her kan blive meget varmt. Således målte man i august 1998 41,2°C. hvilet var og stadig er den højeste temperatur, der nogensinde er registreret i Tyskland!
Klaus og Oliver Jüngling er blandt de bare 11 lodsejere på det 10,4 ha. store Brauneberger Juffer-Sonnenuhr, og hvert år producerer de en eller flere ekstreme og nogle gange forbløffende vine fra skråningen. For eksempel denne 2021’er, som – selvom 2020’eren også var fornem - er den bedste siden den forrygende 2017’er.
Med andre ord autentisk Riesling af høj klasse fremstillet uden kulturgær og andet snyd, modnet 9 måneder i store neutrale Stückfass og derpå filtreret ganske let og tappet på flaske. Egentligt simpelt, men resultatet er en vin med fascinerende præcision og intensitet, som man i Mosel næsten kun oplever på Brauneberger Juffer-Sonnenuhr, Bernkasteler Doktor, Erdener Prälat, Piesporter Goldtröpfchen og Wehlener-Sonnenuhr.
Som type er vinen trukket op til kanten af Trocken, og det betyder en sjælden nuancerigdom, der åbner med en koncentreret duft af hvide ferskner, abrikos og mirabelle, som suppleres af underliggende noter af ingefær og lychee. Stor ekspressiv frugtfylde og tydelig mundvandsdrivende syre, som næsten visker den diskrete oplevelse af sødme helt bort.
Fremragende som aperitif eller sammen med sushi, men prøv også at tage den med i det salte køkken og oplev hvor befordrende den er sammen med en stor saftig Schnitzel mit der Ganzen Molevitten...
Producent
Navnet Paulinshof kan føres helt tilbage til 936, og er knyttet til Saint Pauls kirken i Trier, der dengang ejede enorme områder langs Mosel-floden. Springer vi godt 1.000 år frem i tiden, knyttes navnet til Klaus og Christa Jungling, som overtog Weingut Paulinshof i 1969. Efter et langt og sejt træk tilhører de i dag flokken af producenter, som kappes om at blive talt med blandt de bedste i Mosel.
Og det bedste er at Klaus og Christas søn Oliver, som nu har været på banen i nogle år, har vist sig at være et naturtalent, som uden at udstille faderen formår at tilføre vinene en ekstra spændstighed og dynamik, som har fået både Falstaff, Eichelmann og Der Feinschmecker til at gribe fat i superlativerne. For eksempel skrev Falstaff i november 2022 at ”Oliver Jüngling weiß das formidable Lagenpotential in dichte und mineralisch geprägte Rieslinge umzusetzen, denen es auch nicht an Würze und Eleganz fehlt und die hervorragend reifen können.”
Fra en start med bare 2 ha. er det med tiden lykkedes for Klaus og Christa at købe nogle af de bedst beliggende vinmarker i det centrale Mosel. Heriblandt parceller på Kestener Paulinshofberger, Brauneberger Juffer, Brauneberger Juffer-Sonnenuhr og ikke mindst Brauneberger Kammer, som i dag er i familiens fornemme ”Alleinbesitz”. Således er der efterhånden tale om næsten 8 ha. på stejle kalkrige skråninger, hvor udbyttet aldrig er gavmildt, og dertil et par mindre prominente, men mere gavmilde ha., som leverer broderparten af frugten til familiens Gutsweine.
Klaus Jungling kaldes i dag for en pioner, som satsede på og lykkedes med at producere tørre vine, da den globale opvarmning ramte Mosel og sænkede det ellers tårnhøje syreindhold i Riesling druerne. Klaus Junglings genistreg var, at han fortolkede begrebet Trocken, så vinene ikke nødvendigvis skulle være tørre i fransk forstand, det vil sige med 1-2g. restsukker, men derimod gerne måtte komme med 4-8g. restsukker. Blot der var tilstrækkeligt med syre til stede, således at oplevelsen forblev tør, velafbalanceret og aldrig snerpende.
Weingut Paulinshof producerer således i dag en meget tilfredsstillende serie af Riesling vine funderet på det halvtørre og især det helt tørre udtryk. Ca. 75.000 flasker bliver det til fordelt på op til 25 forskellige vine, når høståret tillader produktionen af de ædelt søde vine. Og over hele linjen er der tale om friske fint balancerede vine, som alle rummer fortællingen om deres terroir og den elegance og finesse, som god Riesling gerne skulle handle om.
Weingut Paulinshof leverede de første tørre tyske vine til Løgismoses sortiment. Klaus og Christa Jungling har således været en del af Løgismose familien siden efteråret 2006. Du finder det aktuelle sortiment her.
Oprindelse
Region
Mosel er en af Tysklands nordligste vinregioner. Den centrerer sig om floderne Mosel, Saar og Ruwer og er landets tredje største vinregion ift volumen af vin produceret. Det kølige kontinentale klima gør det svært at modne druer, og de bedste marker er placeret på skråninger ned mod floderne. Jordbunden er her endvidere rig på skiffer, som oplagrer varme om dagen og afgiver det om dagen. Hoveddruen er ubetinget Riesling, men der er også store beplantninger af Müller-Thürgau. Producenterne i Mosel har i mange år været flittige til at anvende prädikatssystemet i den tyske vinlov, og stort set alle vinene har historisk været balanceret af restsødme. I dag ses i stigende grad tørre vine, hvilket sædvanligvis er angivet med ordet "trocken" på etiketten.