5/7/2024
|
Magasin 4 2024,Bocuse d'Or Team Danmark
Spidskål med hyldeblomstsauce, nye ærter & urter
Spidskål er en alsidig sommerkål – lys og let med en sødere og mildere kålsmag end andre grovere kålsorter. Spidskålen blancheres og serveres med friskbælgede ærter, brunet dildsmør og sauce blanquette smagt til med hyldeblomst – indbegrebet af en vegetarisk sommerret fuld af både velsmag og vitaminer.
Vores sommelier anbefaler, at du nyder et glas kølig Sancerre på Sauvignon Blanc til retten. En gnistrende ren vin med noter af stikkelsbær, fersken og hyldeblomst, blid men med friske undertoner, som kun kan begejstre enhver, der holder af druen Sauvignon Blanc.
Ingredienser
- Grønt
- 1 spidskål
- 1 citron
- 1 skalotteløg
- 50 g Løgismose smør
- Husholdningsfilm
- Salt og peber
- 300 g nye ærter
- Brunet dildsmør
- 200 g Løgismose smør
- 1 bundt dild
- Blanquette sauce med hyldeblomst
- 2 æg
- 1 æggeblomme
- 1 dl hønsefond
- ½ dl hyldeblomsteddike
- 200 g Løgismose smør
- 2 spsk Løgismose creme fraiche 18%
- Salt og peber
Sådan gør du
Grønt
Step 1. Hak skalotteløget meget fint og bælg ærterne. Skær purløget helt fint og gem til servering.
Step 2. Skær bunden af spidskålet og pluk det ud i blade – gem hjertet af spidskålet til en anden dag.
Step 3. Kog en stor gryde op med saltet vand og kog spidskålbladene i ca. 2 min – det er vigtigt, at kålen ikke koges for længe, bladene skal blot blancheres. Køl af i koldt vand. Dup bladene helt tørre i et klæde og skær herefter den tykke stok i midten af bladene væk (brug evt. stokkene i en salat).
Step 4. Smelt smør. Rul husholdningsfilm ud på et skærebræt og læg et lag kålblade på. Pensel med smeltet smør, meget lidt citronskal revet på microplane, skalotteløg, salt og peber. Gentag processen mellem hvert lag (kokken lavede 3 lag). Rul nu kålbladene stramt sammen som en roulade og pak husholdningsfilmen omkring et par gange. Prik huller i filmen og stram nu rullen hårdt op ved at sno enderne i hver sin retning. Når rullen er helt stram, rulles den op i film igen.
Brunet dildsmør
Step 1. Brun smørret i en gryde og lad det køle af til ca. 70 °C.
Step 2. Pluk dild og blend den med varmt brunet smør til farven er dyb grøn – det kan godt tage 5 min. ved max hastighed på blenderen eller stavblender.
Step 3. Sigt dildsmørret igennem en fin si.
Blanquette sauce med hyldeblomst
Step 1. Kog smørret op i en gryde. Blend æg, citronsaft og salt og peber med creme fraiche. Tilsæt det kogende smør, imens blenderen kører. Smag saucen til med salt og evt. mere citronsaft.
Step 2. Lun saucen forsigtigt, uden den kommer til at koge – saucen må ikke koge, så skiller den. Tilsæt nye ærter og top den til sidst med 2-3 spsk. dildsmør.
Servering
Skær spidskålsrullen i skiver med filmen på og lun dem i ovnen kort tid ved 130 °C. Træk filmen af rullerne og anret med urter og blomster fra haven og den lune hyldeblomst blanquette med nye ærter og purløg.
Andre forslag
Lammekam
En halv lammekrone, det er, hvad en lammekam er. Lammekammen serveres med friske og sprøde bitre ...
Salade chèvre chaud
Gratineret gedeost og honning på ristet brød på en bund af sprøde salater vendt med fransk vinaig...
Salat med mormordressing på rygeost
Less is more – sådan lyder en kliché med godt hold...
Grillet aspargessalat med oliven og rygeostcreme
Denne opskrift er den perfekte forårs- og sommerfo...
Grøn risotto med spinat og ramsløg
Med de spæde grønne blade, der skyder op hist og her, har vores kok taget den italienske darling ...
Poulet au Poivre – en klassiker i fjerdragt
Du kender den fra franske bistroer; generøs peberskorpe, brandyficeret flødesauce og sprøde fritt...
Oeufs Mimosa
Påsketid er æggets højtid. Vi puster, skjuler, triller og maler på æg, og hvorfor ikke også lege ...
Pasta med kaninragout – Fettuccine al coniglio
Kaninragout spises især på centralitalienske kanter, hvor det lyse kaninkød – og gerne hjerte og ...