BÆREDYGTIGHED I LØGISMOSE
VORES ARBEJDE MED KLIMA
Fødevareproduktion har et meget stort klimaaftryk. Vi har derfor som fødevarevirksomhed en forpligtelse til at tage ansvar for det aftryk, vi sætter, og vi har i Løgismose et stærkt ønske om også at bidrage positivt til et mere klimavenligt fødevarelandskab.
KLIMAAFTRYK FRA DRIFT OG RÅVARER
I en fødevarevirksomhed kommer en meget stor del af det samlede klimaaftryk fra de råvarer, vi bruger, og de produKter, vi har udvalgt og sælger videre til vores kunder – fra vin til kyllinger. En mindre del af vores klimaaftryk kommer fra vores egen drift, dvs. vores brug af el, gas og varme på vores egne lokationer (scope 1 og 2). Aftrykket fra råvarer omtales ofte som et indirekte aftryk (scope 3), men det har vi også et ansvar for. Hvilke råvarer og produkter, vi går ud i verden og vælger at tage ind i vores virksomhed, er vores valg, selvom udledningerne sker hos andre – f.eks. hos landmanden.
At nedbringe klimaaftrykket fra fødevarer er ikke nogen simpel opgave. Vi er i Løgismose meget bevidste om, hvilke råvarer og produkter vi har igennem vores virksomhed – det er hele vores eksistensberettigelse. Animalske fødevarer som kød, fjerkræ og mejeriprodukter ligger i den tunge ende, hvad klimaaftryk angår. Men som mejerivirksomhed vil det f.eks. ikke være oplagt, at vi indfrier vores klimamål ved at mindske vores salg af mælk, skyr og ost. Det, vi imidlertid kan og skal gøre i den del af vores forretning, er at sikre os, at mælken kommer fra landmænd, der tager det størst mulige ansvar for at minimere deres miljø- og klimaaftryk, ligesom vi kan arbejde henimod at reducere aftrykket i vores egen produktion.
PÅ VEJ MOD ET MINDRE AFTRYK
Hvis vi skal nå vores mål, kræver det en indsats for at mindske vores energiforbrug, reducere spild i vores produktion, nedbringe vores aftryk fra emballage samt mindske aftrykket fra vores råvareforbrug.
En af de vigtigste greb i indsatsen for at nedbringe aftrykket fra råvarer (scope 3) vil være at øge andelen af plantebaserede og planterige produkter. Vi har mange gode grønne råvarer mellem hænderne i dag, men det skal fylde endnu mere. Vi er godt i gang, og som et skridt på vejen har vi i 2022 trukket vores udvalg af færdigretter i en grønnere retning med en række nye plantebaserede produkter.
Hertil kommer det vigtige samarbejde med leverandører, der yder en målrettet indsats for at nedbringe aftrykket i primærproduktionen. Vi henter eksempelvis vores mælk fra økologiske landmænd, der har forpligtet sig på en række initiativer med henblik på at reducere deres klimaaftryk. De har bl.a. i 2022 stoppet al brug af soyabønner i foder samt igangsat flere initiativer, der skal værne om biodiversiteten.
Vi arbejder målrettet for at nedbringe madspild til et absolut minimum gennem en række optimeringer i vores produktion. Alle disse greb er samlet set nødvendige for at nå vores mål.
MINDRE AFTRYK FRA EMBALLAGE
Som fødevarevirksomhed, hvor en stor del af vores produkter sælges i dagligvarehandlen, er emballage et væsentligt fokusområde i reduktionen af vores klima- og miljøaftryk. Vi arbejder sammen med førende eksperter, der uafhængigt af leverandører af emballageløsninger, rådgiver os i, hvad der, som landskabet er netop nu, giver det mindst mulige aftryk.
Vi er medlem af VANA – Dansk Emballageansvar – og kommer til at arbejde bredt sammen med hele vores værdikæde for at reducere mængden af emballage og sikre effektiv indsamling og håndtering af affald. Vi arbejder løbende sammen med vores emballageproducenter om at optimere designet, så vi på sigt kan sikre højest mulig genanvendelse.
Vi har igangsat initiativer med henblik på at mindske aftrykket fra emballage ud fra cirkulære principper om at reducere, genbruge og genanvende. Som eksempel er plastbakkerne til vores færdigretter fremstillet af min. 65% genanvendt plast og er en del af en cirkulær emballageløsning.
I tråd med det kommende producentansvar kommer emballage til at blive et centralt område i vores bæredygtighedsindsats. Vi forventer at sætte klare mål for andelen af plastemballage, der skal være fabrikeret af genanvendt plast. Vi forventer at sætte klare mål for andelen af plastemballage, der skal være fabrikeret af genanvendt plast, samt for papir, pap og karton fra genanvendte eller FSC-certificerede materialer.