31/8/2022
|
Magasin 5 2022
Boller i selleri
En mormorklassiker og måske en af de mest spiste retter i tidernes løb. Her i en lidt grønnere version med knoldselleri.
Ingredienser
- Kødboller
- 500 g hakket kalv og flæsk
- 2 stk løg finthakkede
- 2 tsk salt
- ½ tsk sort peber
- 3 stk æg
- 5 spsk rasp
- 2½ dl Løgismose sødmælk
- 1 dl danskvand
- Lidt muskatnød revet
- 2 stilke timian blade herfra
- Sauce
- 1 stk knoldselleri skrællet og skåret i 1x1 cm tern
- 1½ dl hønsefond (eller anden lys bouillon)
- 1 dl Løgismose piskefløde
- 1 stk laurbærblad
- 2 stilke frisk timian
- 2 spsk Løgismose smør
- 3 spsk Løgismose hvedemel
- Salt og peber
Sådan gør du
Fars
Step 1. Rør kødet med salt til konsistensen bliver sej.
Step 2. Tilsæt herefter timian, muskat, peber og rasp og rør godt sammen.
Step 3. Slå æggene i, og rør igen farsen godt sammen.
Step 4. Tilsæt mælk og danskvand forsigtigt, indtil farsen har en konsistens, som kan formes til kødboller.
Step 5. Lad farsen hvile i minimum 30 min. Klargør saucen imens.
Step 6. Steg eventuelt en lille kødbolle for at vurdere, om der skal mere salt i farsen.
Sauce
Step 1. Bring hønsefonden i kog med laurbærblad og timian.
Step 2. Tilsæt selleriternene, og kog dem al dente. Tag dem op, og stil til side til senere.
Step 3. Form kødboller af farsen, og pochér dem i fonden lidt ad gangen.
Step 4. Tag kødbollerne op, når de er faste og er steget op til overfladen. Overdæk de tilberedte kødboller, og sæt til side.
Step 5. Jævn saucen, når alle kødbollerne er tilberedte.
Step 6. Smelt smør i en gryde, der kan rumme både sauce, selleritern og kødboller. Tilsæt mel, og pisk smør og mel godt sammen.
Step 7. Hæld den varme fond i lidt efter lidt, imens du pisker grundigt for at undgå klumper.
Step 8. Tilsæt fløden, når fonden er tilsat og konsistensen er kogt tyk. Kog igennem.
Step 9. Smag til med salt og sort peber.
Step 10. Kom kødboller og selleri tilbage i saucen, og varm det hele igennem over et par minutter.
Step 11. Servér med kogte kartofler og friskhakket kruspersille, citronskal og frisk æble.
Andre forslag
Thailandsk kokossuppe – Tom Kha Gai
Med klassiske asiatiske ingredienser som limeblade...
Oeuf en meurette – Rodfrugter med pocheret æg
Klassisk burgundisk ret, også kendt som æg i rødvinssauce. Her får du vores kok Kaspers nyf...
Ossobuco med mos og gremolata
Ossobuco er en gammel egnsret fra Lombardiet, som dog ikke er gået af mode, nå...
Andebiksemad
I denne opskrift på biksemad med and forvandles resterne fra juleaften til glæde for både s...
Mulle med ratatouille og basilikum
Rødmullen hører normalt til omkring Middelhavet, m...
Confiteret kyllingelår med romesco sauce og grillet porre
Bagte peberfrugter, mandler, hvidløg og olivenolie, nem at tilberede og rig på anvendelsesm...