30/11/2020 | Magasin 7 2020
Braiserede oksehaler med bagt mos
Oksehaler emmer af vinter, varme og mørke aftener, og så smager de fantastisk! Vi anbefaler, at du sætter dem over ved frokosttid og tager på en længere tur i skoven. Når du er kommer hjem igen, vil der vente dig en simrende gryde fyldt af enorm velduft og færdigtilberedte oksehaler – klar til at blive serveret med bagt kartoffelmos og rødvin fra det, af mange danskere kendte, vinområde Cahors, som matcher de smørmøre oksehaler til perfektion.
Ingredienser
- 2 kg oksehaler
- 100 g bacon skåret i pæne tern
- 8 hele løg pillede og skåret i kvarte
- 250 g markchampignoner eller andre svampe skåret i halve
- 2 kviste timian
- 2 kviste rosmarin
- 2 stk laurbærblade
- 1 l rødvin
- 1⅕ kg kartofler skrællet og skåret i mindre tern
- 100 g Løgismose smør
- 100 ml Løgismose letmælk
- Muskatnød revet
- 25 g Gruyère eller en anden ost
Sådan gør du
Oksehaler
Step 1. Tænd ovnen på 220 °C varmluft. Krydr oksehaler på alle sider med salt, peber og olivenolie og brun dem i ovnen ca. 25-35 min.
Step 2. Brun bacon af i en tykbundet gryde, tilsæt hvidløg og løg og lad dem brune let af.
Step 3. Tag orkehalerne ud af ovnen og skru oven ned til 150 °C. Kom oksehalerne i gryden og dæk med rødvin, tilsæt krydderurter. Læg låg på og kom gryden i ovnen og lad det simre i 3-4 timer, til oksehalerne er møre. Skum gerne fedt af undervejs.
Mos
Step 1. Tænd ovnen på grill på 230 °C. Kog kartoflerne møre i vand og hæld dem i et dørslag.
Step 2. Varm smør og mælk op i en kasserolle, smag til med salt, peber og revet muskatnød.
Step 3. Tilsæt kartoflerne og mos med et piskeris og rør mosen glat.
Step 4. Kom mosen i et ildfast fad og drys med f.eks. Gruyère og gratinér i ovnen.
Andre forslag
Bagt rødspættefilet med ramsløgscrust og små nye kartofler
Rødspætten er i sæson hele året, men siges at smage særligt godt i sommerhalvåret. Dækket m...
Dampet havørred, citronmayo og grillet citron
Duften af grill og smagen af friskfanget havørred er essensen af dansk forår – og så er det tilme...
Sprødstegt kyllingesteak med grønne asparges
Brændenælder er ikke bare ukrudt, når de vokser vildt forår og sommer i skove og haver. Urten kan...
Ceviche af kulmule med lime og tomatsymfoni
Ceviche stammer fra Peru og er rå fisk og skaldyr marineret i citrus, der mørner fisken. Her komb...
Kærnemælks marinerede chicken wings med forårsgrønt og rygeostdressing
Skal måltidet smage af frihed?
Hvide asparges med pocheret æg, røget makrel og sauce viergé
Nuvel er asparges med friskpillede rejer og sauce ...
Forårspizza med rygeostcreme, asparges og pancetta
Fyld foråret med fynsk ostehåndværk
Rødvinsbraiserede oksekæber med solbærglaserede rødbeder
Glædes du ved vinterens grove grøntsager og retter, der har taget tid at tilberede, og som har få...