REJSEGUIDE TIL VIN & MAD
DRØM DIG MED TIL BORDEAUX
Rejs med til Frankrig og indtag Bordeaux i mere end én forstand. Vi har fundet de perfekte vin & mad-match.
Vi starter rejsen på venstre bred af Gironde-floden i det nordlige Bordeaux. Her triller vi ind på gårdspladsen ved det historiske slot Château Pédesclaux med udsigt over vinmarkerne og den lille by Pauillac, der ligger side med side med berømthederne Mouton Rothschild, Lafite Rothschild og Pontet Canet. Her fylder vi husets 2. vin Fleur de Pédesclaux i glasset og får serveret svampetoast med røget andebryst på tallerkenen.
Herefter går turen over floden til højre bred. Vi ruller stille og roligt igennem Côtes de Blaye og Côtes de Bourg, før vi lander i den lille by Libourne, hvor vi slår os ned på en bistro og drikker ærkelokal Château Beauregard og nyder bistro-klassikeren over dem alle; Côte de Boeuf.
Vi runder Bordeaux-turen af kun et par minutter mere syd på hos vinhuset, Château Rocheyron, hvor den danske vinmager, Peter Sisseck, har en finger med i spillet, og fryder os over, hvor meget godt Bordeaux har at byde på.
EN BID & TÅR AF BORDEAUX
En interessant 2. vin fra Château Pédesclaux i Pauillac. Vinen er en ægte 2. vin forstået på den måde, at den reflekterer ambitionerne omkring 1. vinen hvilket gør Fleur de Pédesclaux en af de mest interessante 2. vine, man lige nu kan følge på venstre bredden i Bordeaux. En meget saftig, blomstrende og storcharmerende vin, der ikke fornægter sit ekstraordinært høje indhold af sunde Merlot druer, og som synes så appellerende allerede nu, at det er svært at forstille sig større drinkability i en Pauillac. Der er associationer til mørke kirsebær, solbær og viol som langsomt svømmer væk i de mere røgfyldte og krydrede aromaer fra fadlagringen. Gør franskmændene kunsten efter og nyd er glas Fleur de Pédesclaux til svampetoast. En dejlig spise i sensommeren, når skovbunden bugner med svampe, og med noget så ærkefransk som røget andebryst – nogle gange findes lykken i de mest banale ting.
EN BID & TÅR AF BORDEAUX
Fra Pauillac kører vi over floden til højre bredden og inden vi kører ind på slotspladsen ved Château Beauregard, nyder vi udsigten over mod kirken i Pomerol og vinmarkerne, som leverer frugten til Le Pin, Fleur-Pétrus, Vieux-Château-Certan og selveste Pétrus. Château Beauregard, er en af de få ''rigtige'' vinslotte i Pomerol og tilmed så yndefuldt, at den amerikanske milliardær Florence Guggenheim har fået opført en kopi på hendes ejendom på Long Island i New York. Vinen vi smager på, er ikke en ægte 2. vin, hvis man opfatter andenvinen, som det der bliver vejet og fundet for let, når Le Grand Vin sammenstikkes. I stedet er der tale om frugten fra ca. halvdelen af de 34 parceller, som Beauregards tekniske direktør Guillaume Fredoux har inddelt de 17,5 ha. i. Nemlig de parceller som ikke befinder sig på det såkaldte Le Plateau. Det er ikke den mørkeste Pomerol, vi har set, men i glasset overbeviser den med sine delikate noter af brombær, solbær, mynte og søde krydderier fra fadene fra første snif. Den er saftig, og da tanninerne allerede fornemmes som fløjlsagtige, behøves der ikke så meget betænkningstid her. Vinen kan sagtens gemmes nogle år, men når man sidder med den i glasset, spørger man sig selv; hvorfor dog? Côte de Boeuf er en af de helt store bistro-klassikere. Så simpel og så god! Côte de Boeuf er også et kostbart stykke kød, så lav retten, når vennerne eller den bedre halvdel skal forkæles. Skænk Pomerol i glasset fra Château Beauregard for det perfekte mad og vin-match. Er aftenen en af de helt særlige, hvor der ikke skal indgås nogle kompromiser, så fuldend oplevelsen og servér Château Rocheyron i glasset for den perfekte kombination af eksklusivt, mørt kød og kompromisløs vin.
CHÂTEAU ROCHEYRON - PETER SISSECK
Vi slutter rejsen i Bordeaux af med manér i Saint-Emilion. Her tager vi forbi Château Rocheyron. Château Rocheyron er et joinventure mellem Peter Sisseck og den spanske mangemillionær Silvio Denz. Der er blevet investeret maksimalt i alt der skal til for at behandle druerne på første klasse og forvandle dem til respektindgydende vine. Men målet er ikke at skabe mørke og intense vine med højt alkohol. Tværtimod: Målet er at fintune den særlige finesse og delikate friskhed, som ifølge Peter Sissick er Bordeaux’s særlige gave til vinens verden. Vinen kan med fordel dekanteres i 1-2 timer inden serveringen. Så bliver den lidt blødere og meget mere parfumeret fordi fadet ligesom bliver skubbet lidt i baggrunden.
BORDEAUXS LANDSKAB
Bordeaux-vinenes karakter- og stilforskelle skyldes bl.a. vekslende jordbundsforhold og forskydninger i druesammensætning. I generationer har det været populært at skelne mellem venstre og højre bred af Gironde-floden.
VENSTRE BRED
Langs venstre bred finder vi Médoc og Haut-Médoc og alle de fornemme Grand Cru Classé-slotte i kommunerne Margaux, Saint-Julien, Pauillac og Saint-Estèphe. Her spiller druen Cabernet Sauvignon første violin, mens de andre medlemmer af ensemplet falder ind efter gehør. Resultatet er ranke og syrefriske vine som mange ynder at kalde maskuline.
HØJRE BRED
Da Napoleon den 3. op til verdensudstillingen i 1855 befalede at der skulle skabes en liste over de bedste vine i Bordeaux, glimrede vinene fra højre bred ved deres fravær. De var simpelthen ikke dyre nok, og slotsejerne havde ikke de samme forbindelser til embedsværket. Langs højre bred ruller vi igennem Côtes de Blaye og Côtes de Bourg, inden vi lander i Fronsac, Pomerol og Saint Émilion. Her er det druen Merlot, der regerer ofte med god hjælp fra Cabernet Franc. Resultatet er mere runde og fyldige vine som mange ynder at kalde feminine.