31/10/2020 | Magasin 7 2020
Juleand med et tvist
For de fleste laves juleanden, de brunede kartofler og saucen på samme måde hvert år, og der skal da heller ikke røres for meget ved den frydefulde julemenu. Thomas kan dog ikke lade være med at pille lidt ved traditionerne. Han tilbereder anden helt klassisk, men river skal fra appelsin og citron samt revet stjerneanis over anden for at give aroma, der netop understøtter dens egen smag. De brunede kartofler karamelliseres i ahornsirup, da ahornsirup har en langt mere kompleks og varm smag end almindelig sukker. Også saucen får et mildt tvist i form af jordskokker og løg… Det er altså små forandringer, man har lyst til at hoppe med på! Traditionen tro skænkes i glasset Châteauneuf-du-Pape fra Château Mont Redon, som med god grund er blevet en træfsikker Løgismose- klassiker til julen.
Ingredienser
- 3½ kg fersk and
- ½ appelsin , skal og saft herfra
- 1 citron , skal og saft herfra
- 1 stjerneanis 1/3 herfra
- 100 g jordskokker , skraldet
- 3 løg , pillede og skåret i kvarte
- 3 dl rødvin
- 5 dl vand
- 4 æbler , befriet for kerner, skåret i 1/6 dele
- 200 g grønkål , ribbet
- 4 Agen svesker , befriet for sten og skåret i fine tern
- 800 g små kartofler , pillede, kogte, afkølede
- 1 flaske ahornsirup 2/3 heraf
- 1 klat smør
Sådan gør du
And
Step 1. Tænd ovnen på 130 °C varmluft.
Step 2. Gør anden klar og bind den evt. op. Drys den med saltkrystaller og friskværnet peber, riv stjerneanis, appelsin og citronskal ud over anden.
Step 3. Læg and, kråser og hjerte i en bradepande og placér anden i midten. Sæt bradepanden i ovnen i to timer.
Step 4. Drys gerne lidt af det afdryppede fedt over anden undervejs og tag også noget fra i en skål.
Step 5. Tilsæt jordskokker, løg, saften af den halve appelsin og den hele citron, rødvin samt vand efter to timer. Giv anden yderligere 2-2,5 time.
Step 6. Tag den ud og lad den hvile mindst en halv time.
Step 7. Fjern halsen, hjertet, kråserne, jordskokker samt løg fra bradepanden. Skru ovnen op på 230 °C grill.
Step 8. Sæt anden ind i ovnen, når ovnen er varm og steg skindet sprødt i 6-7 min.
Sauce
Step 1. Kom væske, løg og jordskokker fra bradepanden over i en gryde og fjern noget af fedtet med en ske og gem det.
Step 2. Blend jordskokker, væske og løg omhyggeligt og sigt det. Smag til med salt og peber og evt. lidt citronsaft og tilsæt svesker.
Æbler og grønkål
Step 1. Steg æblebådene i det gemte fedt i ca. et minut.
Step 2. Kom den ribbede grønkål ved og steg ved i et par minutter. Krydr med salt og peber.
Brunede kartofler
Step 1. Kom ahornsirup i en tykbundet gryde og kog den ind til en mørk gylden karamel, tilsæt en klat smør og tilsæt de kolde, pillede kartofler. Glasér kartofler i karamellen og servér straks.
Andre forslag
Bagt rødspættefilet med ramsløgscrust og små nye kartofler
Rødspætten er i sæson hele året, men siges at smage særligt godt i sommerhalvåret. Dækket m...
Dampet havørred, citronmayo og grillet citron
Duften af grill og smagen af friskfanget havørred er essensen af dansk forår – og så er det tilme...
Sprødstegt kyllingesteak med grønne asparges mv.
Brændenælder er ikke bare ukrudt, når de vokser vildt forår og sommer i skove og haver. Urten kan...
Ceviche af kulmule med lime og tomatsymfoni
Ceviche stammer fra Peru og er rå fisk og skaldyr marineret i citrus, der mørner fisken. Her komb...
Kærnemælks marinerede chicken wings med forårsgrønt og rygeostdressing
Skal måltidet smage af frihed?
Hvide asparges med pocheret æg, røget makrel og sauce viergé
Nuvel er asparges med friskpillede rejer og sauce ...
Forårspizza med rygeostcreme, asparges og pancetta
Fyld foråret med fynsk ostehåndværk