REJSEGUIDE TIL VIN & MAD
PIEMONTE
Hvis man holder af italiensk vin og druerne Nebbiolo og Barbera, er Piemonte en topdestination, og når man først har prøvet at ture rundt i det kuperede kulturlandskab, er man solgt. Vi drømmer os til Piemonte med en kyndig vinkenders anbefalinger til den norditalienske provins.
TUREN GÅR TIL BARBARESCO
Magasin nr. 1 2025
Der er simpelthen så mange herlige spots, at man nemt kommer til at lade fotoappen køre mobilens batteri fladt, og når man fornemmer gæstfriheden og oplever gastronomien bliver udsigterne endnu smukkere. Men skulle jeg vælge bare én by i Piemonte, må det blive Barbaresco, som ligger på en bakketop med udsigt til vinmarkerne, ned over Tanaro-floden med Alperne som en spektakulær kulisse i det fjerne. Med sine bare 600 indbyggere er den nem at overskue, og med sine idylliske gyder med masser af atmosfære uden hektisk turisme er den en vidunderlig helle for vinelskere og feinschmeckere.
UDSIGT HORISONTEN RUNDT
Oppe på toppen af byen ligger det gamle vagttårn, hvis ældste dele er fra 1100-tallet, og det var i frit forfald med et blomstrende kirsebærtræ på toppen, da jeg første gang besøgte Barbaresco. Efter omfattende renoveringer er det åbnet for publikum og forsynet med en udvendig elevator, som bringer dig det meste af vejen op. Mulighed for at kombinere udsigten med et glas vin, og også mulighed for at leje hele herligheden med henblik på middag med ledsagende vine på toppen af Barbaresco.
Torre di Barbaresco, Via Torino 67
www.torredibarbaresco.it
VERDENS BEDSTE ALTERVIN
Det lokale Enoteca har siden 1986 holdt til i den lille kirke, som tidligere tilhørte Confraternita di San Donato og frem til moderniseringerne forrige år blev vinene skænket næsten direkte fra alteret. Nu er de altid seriøst velinformerede og imødekommende kvinder rykket ned midt i kirkerummet, men det er stadig spektakulært. Flaskesalg til samme priser som på vingårdene fra flere end 150 producenter. Altid mulighed for at smage adskillige vine glasvis.
Enoteca Regionale del Barbaresco,
Piazza del Municipio 7
www.enotecadelbarbaresco.it
BEDSTE SPISESTED I BYEN
Barbaresco byder på en imponerende stribe af vinbarer og andre listige steder, hvor man kan få slukket tørsten og blive mæt uden at blive spist af, og det fine er, at de fleste holder åbent året rundt. Bedst er imidlertid Osteria Campamac, hvor man sjældent når at tage i døren, før den bliver åbnet af en af de tjenende ånder. Et moderne, varmt og indbydende Osteria, hvor chefkokken Maurilio Garola og hans restaurantchef Paolo Dalla Mora på dejlig usnobbet vis forbliver fuldt fokuserede på maden på tallerknerne.
Campamac, Strada giro della Valle 1
www.campamac.com
OVERNATNINGSMULIGHEDER
Der er masser af muligheder. F.eks. hos Agriturismo Rivella lige udenfor byen, hvor man kan køle ned i den lille pool, mens man nyder den betagende udsigt ned over vinmarkerne med et glas af Silvia Rivellas Barbaresco i hånden. Skal der overnattes i centrum, er der imidlertid ”kun” Casa Boffa, hvor du skal bede om et værelse med balkon og udsigt ned over Tanaro-floden. Lille spa på terrassen og selvfølgelig også vin i kælderen.
Casa Boffa, Via Torino 9A og Agriturismo Rivella,
Località Montestefano 17
www.agriturismorivella.it
DEN BERØMTE OG ALTID AFLÅSTE PORT
Midtvejs mellem altervinen og vagttårnet finder vi den dørklokke, som allerflest vinelskere forgæves har prøvet at trykke på. Det er klokken på højre side af porten ind til Barbarescos mest eksklusive vinproducent Angelo Gaja, som i mere end 25 år har været hermetisk lukket for besøgende.
Siden 2014 har det dog været muligt at få porten dirket op, hvis man er en gruppe på mellem 6 og 12 personer, som indvilliger i forlods at donerede minimum 300€ pr. person til Rifugio Fraternità Massi.
Gaja, Via Torino 5
(Natascia Fanni natascia.fanni@gaja.com)
SMUT EN TUR TIL PIEMONTE UDENFOR SÆSONEN
Magasin nr. 1 2020
Der er dejligt i Piemonte, også i marts, hvor skyerne nogle gange kommer helt ned på jorden og forvandler alt og alle til fugtig tristesse. For det drejer sig sjældent om mere end et par timer, før udsigten vender tilbage og de nøgne vinstokke i brunt og sort, som måske er ved at blive spændt op til saftstigningen, igen fylder horisonten.
SPISELIGE ANBEFALINGER
At spadsere i det dunkle i vinmarkerne mellem La Morra og Barolo og pludselig opleve forvandlingen, når tågen letter, er et minde for livet. Og selvom der næsten ikke er nogen turister, er der stadig masser af liv og uanede muligheder for at opleve de lokales mad og vinglæde. Således er der alle dage fyldt pænt op på de gode restauranter, og efter en frisk tur oppe blandt vinstokkene er det altid en lise at træde ind ad døren og mærke varmen fra de åbne ildsteder og fornemme duftene fra køkkenerne. Prøv f.eks.:
OSTERIA TASTÈ, PÅ TOPPEN AF BARBARESCO
Relativt nyåbnet restaurant i en villa på en bakketop med vidunderlig udsigt ned over Angelo Gaja’s berømteste vinmarker og ud mod Barbaresco i det fjerne. Renoveret fra kvist til kælder af det unge par Stefano og Beatrice, som også tager imod. Fantastisk gæstfrihed og en menu, man ikke skal tage for bogstaveligt. Der er altid lige kommet nogle friske råvarer, hvorefter måltidet udvikler sig i dialog med gæsten. Fokus på de lokale vine så man fra terrassen kan få udpeget de forskellige vinmarker.
RISTORANTE BOVIO, INSTITUTION I LA MORRA
Alessandra og Marco fra den berømte Ristorante Belvedere oppe på toppen La Morra er flyttet et par hårnålesving nedenfor byen og fortsætter nu Bovio-familiens stolte traditioner for værtskab. Traditionelle piemontesiske egnsretter med en twist. Fantastisk vinkort, hvor det er muligt at smage de fleste vine i adskille årgange eller vælge mellem forskellige producenters fortolkninger af Nebbiolo fra de samme berømte vinmarker. Bare fra Piemonte er der flere end 1.000 vine.
OSTERIA DEL BOCCONDIVINO, SLOW FOOD-BEVÆGELSENS VUGGE I BRA
Tarot-kollektivet har i mere end 35 år befolket denne perle i hjertet af ostebyen Bra med sprælske kokke og sublime værter. Boccondivino ligger på første- salen i samme gård, som også huser hovedkvarteret for Slow-Food bevægelsen og kaldes da også Slow-Food's kantine af de lokale. Lige nu er det Vladimir og Manuel, der tryller med de traditionelle egnsretter, mens deres venner Monica og Fulvio tager imod. Spændende vinkort med fokus på de mindre producenter, der popper op.
KYS VINTERENS MØRKE ALVORSTUNGE VINE FARVEL
Vinteren, eller det der efterhånden vel bare er den grå og våde tid, går på hæld, og lige om lidt overhaler de lyse timer de mørke, og det er ikke bare havemøblerne vi skal finde frem når vi igen skifter til sommertid. Vi skal også i den grad have fat i de friske og gastronomiske vine.
I vinterhalvåret er der mange der slukker for de lyserøde vine, skruer ned for de hvide og skruer op for de røde. Især de kraftige og tunge rødvine med lavt syreindhold og mange gange en restsødme på både 5, 10 og 15 gram pr. liter har fået vind i sejlene, og det hele bliver forstærket af, at super- markederne i de mørke måneder diskret justerer, det de viser på hylderne.
Det er bare sådan det er blevet, og det er lidt tosset, da der ikke er mange retter i det salte køkken, der bliver løftet af småsøde gumpetunge vine, der måske gør sig allerbedst med en isterning eller to efter eftermåltidet.
Mens vi venter på, at det for alvor lysner, vil vi gerne age for et par druer, som kan levere kraftige og saftige vine, som samtidig kommer med en syre, som gør dem både læskende og befordrende sammen med veltilberedte serveringer. Det er Barbera-druen og Nebbiolo-druen, som begge er en gave til det salte køkken.
REJS TIL PIEMONTE I MAJ
Magasin nr. 4 2018
Piemonte er en vidunderlig destination, og udenfor højsæsonen er det skræmmende billigt at flyve til Milano. Læg dertil, at en mellemklassebil med fri km. kan lejes for mindre end 100 kr. i døgnet.
MIDDAG MED BARBARESCO 2015
De 3 sidste fredage i maj måned afholdes ”Il Barbaresco a Tavola”. 18 restauranter i og omkring Barbaresco serverer en fast menu. Der er blindsmagning af mindst 20 forskellige Barbaresco 2015 og til sidst afsløres det, hvem, der har produceret de forskellige vine samtidig med at aftenens stjerne kåres. Regn med 50-65€ alt inklusive.
SMAGNING AF BAROLO
Hver lørdag i maj måned i tidsrummet 10-12 og 14.30-18 præsenterer de lokale producenter deres nye årgang i deres fælles showroom, der ligger 50 meter fra det vidunderlige Belvedere på toppen i La Morra. Der er som regel liv og glade dage og rigtig mange producenter til stede. Gratis adgang og reservation ikke nødvendig. (Cantina Comunale di La Morra, Via Carlo Alberto 2, La Morra)
GOURMETVANDRING I ROERO
I slutningen af maj afholdes Portè Disnè, der er en gastronomisk gåtur på 8 km. med glas, tallerken og bestik ad mindre veje fra Montà til Canale. Undervejs nyder du en 6-retters menu ledsaget af vine fra de ca. 25 vinproducenter, der tager opstilling langs ruten.
VERDENS BEDSTE HASSELNØDDER KOMMER FRA PIEMONTE
Piemonte er med rette berømt for sine tre B’er: Barolo, Barbaresco og Barbera, men rundt omkring vokser arealet med hasselbuske af sorten Tonda Gentile del Piemonte støt. Ja nogle steder bliver vinstokke ligefrem revet op og erstattet med hassel.
Efter 5-6 år begynder de at levere store lyse runde nødder med så lidt fibervæv, at de næsten smelter i munden og med et så højt olieindhold, at de stort set ikke kryber under den unikke forarbejdning, som blev opfundet i 1970’erne og senere forfinet.
Løgismoses hasselnødder kommer fra søstrene Claudia og Silvia Cigliuti, som har 4 ha. med hassel nedenfor deres Nebbiolo marker i Barbaresco. De får hjælp til ristningen fra et af medlemmerne af Consorzio Tutela Nocciola Piemonte, og Nocciola Piemonte PGI denomination garanterer for kvalitet og autenticitet.