RÅVAREFOKUS
HVAD HAR ÆG MED PÅSKE AT GØRE?
Det fleste af os forbinder påsken og foråret med æg – både hønseægget, vagtelæg og dem af chokolade – og det er der mange grunde til. Siden 1600-tallet har hønseægget været en vigtig del af påsken og forårets komme. Hønsene begyndte igen at lægge æg på denne tid af året, hvorfor ægget var et sikkert tegn på frugtbarhed, forårets komme og livet, der bryder igennem vinterens hårde skal.
HVAD SYMBOLISERER PÅSKEÆG?
I kristendommen er ægget også et vigtigt symbol på Jesu grav, som Jesus bryder ud af påskemorgen. Æg og æggeretter var derfor også en oplagt spise efter den lange faste fra askeonsdag (onsdagen efter fastelavn) til og med påskelørdag, hvor der ikke måtte spises kød.
Dengang var æg en luksusspise og forbeholdt de bedre samfundslag. Æggene blev ofte kogt og indfarvede for sidenhen at blive givet i gave til tjenestefolkene. Før gaven blev spist, blev der leget med de fine æg – en tradition vi også kender i dag, både med at male og dekorere æggene, men også selskabslegene at trante eller trille æg samt æggeløb.
Påskens æggeretter bestod dengang af bl.a. skidne æg, som blev serveret skidne-lørdag, hvor den stod på hovedrengøring i de fleste hjem. Æggekage var en yndet spise påske-mandag.
HVORFOR SPISER VI ÆG TIL PÅSKE?
I dag spiser vi også æg til påske, men ikke kun. Ægget er ikke længere forbundet med samme eksklusivitet, men dog stadig en fantastisk råvare, som de færreste ville være foruden. Det er en genial lille ”pakke” fuld af protein og essentielle aminosyrer. Ægget i sig selv er velsmagende og kan tilberedes på et utal af måder, prøv eksempelvis opskriften på pocheret æg og oplev hvordan ægget både kan gøre det ud for protein og sauce i en ret. Men det er også proteinet, der gør ægget til en fantastisk teknisk råvare i køkkenet. Den kan emulgere saucer og mayonnaiser, få bagværk til at soufflere og mousser til at blive luftige og meget, meget mere. Æg er en essentiel råvare, som vi heller ikke kan undvære i dag.
DET MODERNE PÅSKEÆG
Traditionen omkring æggegivning i påsketiden bæres også videre i dag. Når vi sender gækkebreve og afsenderen skal gættes og det fine påskeæg gives til enten afsenderen eller modtageren, eller når børnene tager på æggejagt i haven. Chokoladepåskeægget kom til Danmark omkring år 1900 og er for mange en ufravigelig tradition når det kommer til påskens søde skikke.
Ægget hører sig foråret og påsken til. Det fortæller vores historie og vi dyrker stadig de gamle skikke i dag, omend på nye måder end førhen. Ægget er en uundværlig ingrediens i køkkenet og samtidig et symbol på frugtbarhed, forår, sundhed og liv. Så hvilken tid er bedre at gå i køkkenet på og lave retter med æg end nu, hvor symbolikken går hånd i hånd med årstiden.