RÅVAREFOKUS
Majs – fra verdensmark til sommerbord
Majs er ikke bare en kornsort eller en grøntsag, vi nyder grillet og smurt med smør en sommeraften eller fylder os med i poppet form i biografens mørke. Majs er en byggesten i det moderne samfund og en kulturel livsnerve gennem årtusinder.
15. juli 2025
Magasin nr. 3 2025
Majs har gennem tiden taget del i alt fra mayaernes hellige ritualer til nutidens tortillabrød, brændstof, dyrefoder og bioplast. Faktisk er majs den mest producerede kornsort i verden (mere end ris og hvede), især dyrket i USA, Brasilien og Kina og den mest skjulte ingrediens i vores fødevaresystem. Men majsens udbredelse kommer med sin pris i form af monokultur, standardisering og tabt biodiversitet. Sat på en spids har majsen mistet sin ånd og harmoni med resten af naturen.
Naturens samarbejde
Det er der heldigvis en række landmænd, som er på vej til at lave om på.
For lader man majs vokse i symbiose med græskar og bønner – også kendt som The Three Sisters – kan man styrke biodiversiteten og jordens binding af kvælstof. Kort fortalt fungerer majsens stok som støttestang, bønnerne kan vokse op ad, mens bønnerne fikserer kvælstof fra luften og tilfører det til jorden, hvortil græskaret breder sig med sine store blade, som holder på fugten i jorden. Smukt, ikke?
The Three Sisters har været praktiseret i mange tusinde år og stammer fra det nordøstlige USA og er altså ikke bare en mystik og romantisk fortidsidé, men et visionært system for fremtidens landbrug.
Er du nysgerrig på majsens historie – om vi har tæmmet den eller den har tæmmet os? Så kan vi kun anbefale at se serien Omnivore på Apple TV, som bl.a. René Redzepi står bag.
Den stærke trio – The Three Sisters – er en del af den regenerative landbrugsbevægelse, hvor man dyrker ud fra følgende principper:
1. Pas godt på jorden – lad planter dække jorden året rundt, og undgå at pløje for meget, så jorden forbliver levende (tænk regnorme og biller) og frugtbar.
2. Dyrk flere slags planter sammen – det tiltrækker nyttige insekter og holder jorden divers, modstandsdygtig og sund.
3. Undgå sprøjtegifte – plant blomster og varierede afgrøder, så naturen selv holder skadedyr nede.
4. Bind kulstof i jorden – ved at lade planterester og rødder blive i jorden efter høst, bevares jordens næring og struktur. Kompost og andet organisk materiale tilfører samtidig nyt kulstof og liv til jorden
Majs på tallerkenen
Herhjemme er majs er i sæson fra juli til september, men allerbedst er de første kolber. Faktisk er de så sprøde og saftige, at du ikke behøver tilberede de første, der modnes, men kan nyde dem som rå snack, hvis du da er så heldig at støde på en majsmark.
Skal de alligevel tilberedes, får du 3 tip til at tage dem under nænsom behandling:
1. Lad majs være det søde element i en salat med store salatblade, nye løg, ristede nødder og vinaigrette med grov sennep.
2. Kog majs i let saltet vand, skær af kolben i flager, og kom på smørstegt surdejsbrød. Voilà – æstetiskt, enkelt og med smagen af sommer.
3. Glasér majs i alt fra brunet smør, japansk teriyaki til peberfrugtmarinade, og grill direkte på den gule del af majsen.
RÅVAREFOKUS
Læs med og bliv klogere på den mest producerede kornsort i verden og den mest skjulte ingrediens i vores fødevaresystem.
RÅVAREFOKUS
De vokser under jorden og når først de trækkes op i efteråret og ser dagens lys, har de ganske meget at byde på.
RÅVAREFOKUS
Fyld sensommeren og efteråret med blommer.
RÅVAREFOKUS
De vilde hvidløg i skovbunden, spæde bøgeblade, skvalderkål og løvstikke – en spiselig påmindelse om, at foråret er på vej.
RÅVAREFOKUS
Pasta er ikke bare pasta. Læs med og bliv klogere.
RÅVAREFOKUS
Lær mere om den knoldede rod
RÅVAREFOKUS
Fyld juletiden med konfekt fra øverste hylde
RÅVAREFOKUS
Byd efteråret velkommen med kastanjer i køkkenet
RÅVAREFOKUS
Sæt gang i sylteriet med opskrifter og tricks til din syltning
RÅVAREFOKUS
Alle elsker dem jo
RÅVAREFOKUS
Bliv klogere på fladfisk, vinen du bør servere til og hvordan du tilbereder dem
RÅVAREFOKUS
Æg hører ufravigeligt sammen med foråret
RÅVAREFOKUS
Nymfelår, snegle og frøer
RÅVAREFOKUS
Sild i lange baner til frokostbordet
RÅVAREFOKUS
Ost der skal modnes
RÅVAREFOKUS
Velsmag i en nøddeskal
RÅVAREFOKUS
På skattejagt i skovbunden
RÅVAREFOKUS
Smagen af dansk sommer
RÅVAREFOKUS
Frugt eller grøntsag?
RÅVAREFOKUS
Hvilke vine skal du servere til artiskok?
RÅVAREFOKUS
Grønsagen der egentlig var et bær
RÅVAREFOKUS
De søde, røde Jordbær
RÅVAREFOKUS
Jeg tror, de fleste kan huske deres første østers...
RÅVAREFOKUS
Og hvordan de renses
RÅVAREFOKUS
Pata Negra Iberico Bellota
RÅVAREFOKUS
Hvad er egentligt forskellen?
RÅVAREFOKUS
Vidste du, at græskarplanten sætter verdens største bær? Frugten på planterne i slægten Cucurbiteae er faktisk bær og slægten dækker ca. 13 arter
RÅVAREFOKUS
Sensommerens mørke, vilde bær
RÅVAREFOKUS
Smag på Danmark
RÅVAREFOKUS
Om udskæringer, tilberedninger og opskrifter
RÅVAREFOKUS
Polynesiske guldkorn
RÅVAREFOKUS
En gave fra havet
RÅVAREFOKUS
Lær om forskellene på de forskellige typer caviar
RÅVAREFOKUS
De søde og sprøde pærer er i sæson netop nu!
RÅVAREFOKUS
Kend dem på knækket
RÅVAREFOKUS
Både hønseægget, vagtelæg og dem af chokolade
RÅVAREFOKUS
Derfor er de så eftertragtede
RÅVAREFOKUS
Frugt og grønt fra Rungis Paris
RÅVAREFOKUS
og vinene dertil
RÅVAREFOKUS
Nye måder at servere sin laks
RÅVAREFOKUS
Delikat og yndefuld
RÅVAREFOKUS
De kolde måneder er oplagte til simremad
RÅVAREFOKUS
Hvorfor er det så sundt med kål?
RÅVAREFOKUS
Læs med og bliv klogere på den mest producerede kornsort i verden og den mest skjulte ingrediens i vores fødevaresystem.
RÅVAREFOKUS
De vokser under jorden og når først de trækkes op i efteråret og ser dagens lys, har de ganske meget at byde på.
RÅVAREFOKUS
Fyld sensommeren og efteråret med blommer.
RÅVAREFOKUS
De vilde hvidløg i skovbunden, spæde bøgeblade, skvalderkål og løvstikke – en spiselig påmindelse om, at foråret er på vej.
RÅVAREFOKUS
Pasta er ikke bare pasta. Læs med og bliv klogere.
RÅVAREFOKUS
Lær mere om den knoldede rod
RÅVAREFOKUS
Fyld juletiden med konfekt fra øverste hylde
RÅVAREFOKUS
Byd efteråret velkommen med kastanjer i køkkenet
RÅVAREFOKUS
Sæt gang i sylteriet med opskrifter og tricks til din syltning
RÅVAREFOKUS
Alle elsker dem jo
RÅVAREFOKUS
Bliv klogere på fladfisk, vinen du bør servere til og hvordan du tilbereder dem
RÅVAREFOKUS
Æg hører ufravigeligt sammen med foråret
RÅVAREFOKUS
Nymfelår, snegle og frøer
RÅVAREFOKUS
Sild i lange baner til frokostbordet
RÅVAREFOKUS
Ost der skal modnes
RÅVAREFOKUS
Velsmag i en nøddeskal
RÅVAREFOKUS
På skattejagt i skovbunden
RÅVAREFOKUS
Smagen af dansk sommer
RÅVAREFOKUS
Frugt eller grøntsag?
RÅVAREFOKUS
Hvilke vine skal du servere til artiskok?
RÅVAREFOKUS
Grønsagen der egentlig var et bær
RÅVAREFOKUS
De søde, røde Jordbær
RÅVAREFOKUS
Jeg tror, de fleste kan huske deres første østers...
RÅVAREFOKUS
Og hvordan de renses
RÅVAREFOKUS
Pata Negra Iberico Bellota
RÅVAREFOKUS
Hvad er egentligt forskellen?
RÅVAREFOKUS
Vidste du, at græskarplanten sætter verdens største bær? Frugten på planterne i slægten Cucurbiteae er faktisk bær og slægten dækker ca. 13 arter
RÅVAREFOKUS
Sensommerens mørke, vilde bær
RÅVAREFOKUS
Smag på Danmark
RÅVAREFOKUS
Om udskæringer, tilberedninger og opskrifter
RÅVAREFOKUS
Polynesiske guldkorn
RÅVAREFOKUS
En gave fra havet
RÅVAREFOKUS
Lær om forskellene på de forskellige typer caviar
RÅVAREFOKUS
De søde og sprøde pærer er i sæson netop nu!
RÅVAREFOKUS
Kend dem på knækket
RÅVAREFOKUS
Både hønseægget, vagtelæg og dem af chokolade
RÅVAREFOKUS
Derfor er de så eftertragtede
RÅVAREFOKUS
Frugt og grønt fra Rungis Paris
RÅVAREFOKUS
og vinene dertil
RÅVAREFOKUS
Nye måder at servere sin laks
RÅVAREFOKUS
Delikat og yndefuld
RÅVAREFOKUS
De kolde måneder er oplagte til simremad
RÅVAREFOKUS
Hvorfor er det så sundt med kål?