REJSEGUIDE TIL VIN & MAD
VINØSE OG GASTRONOMISKE FRISTELSER I PIEMONTE I MAJ
Piemonte er en vidunderlig destination, og udenfor højsæsonen er det skræmmende billigt at flyve til Milano. Læg dertil, at en mellemklassebil med fri km. kan lejes for mindre end 100 kr. i døgnet.
ALTERGANG I BARBARESCO
Det regionale Enoteca er indrettet i den tidligere kirke Confraternita di San Donato, hvor altervinen er erstattet af 250 Barbaresco vine fra flere end 100 forskellige producenter. Smagsprøver 2€, og for bare 5€ kan man få sit glas med op i Torre di Barbaresco og nyde vinen og den vidunderlige udsigt samtidig. (Enoteca Regionale Del Barbaresco, Piazza del Municipio 7, Barbaresco)
MIDDAG MED BARBARESCO 2015
De 3 sidste fredage i maj måned afholdes ”Il Barbaresco a Tavola”. 18 restauranter i og omkring Barbaresco serverer en fast menu. Der er blindsmagning af mindst 20 forskellige Barbaresco 2015 og til sidst afsløres det, hvem, der har produceret de forskellige vine samtidig med at aftenens stjerne kåres. Regn med 50-65€ alt inklusive.
SMAGNING AF BAROLO 2014
Hver lørdag i maj måned i tidsrummet 10-12 og 14.30-18 præsenterer de lokale producenter deres nye årgang i deres fælles showroom, der ligger 50 meter fra det vidunderlige Belvedere på toppen i La Morra. Der er som regel liv og glade dage og rigtig mange producenter til stede. Gratis adgang og reservation ikke nødvendig. (Cantina Comunale di La Morra, Via Carlo Alberto 2, La Morra)
GOURMETVANDRING I ROERO
Søndag den 27. maj afholdes Portè Disnè, der er en gastronomisk gåtur på 8 km. med glas, tallerken og bestik ad mindre veje fra Montà til Canale. Undervejs nyder man en 6-retters menu ledsaget af vine fra de ca. 25 vinproducenter, der tager opstilling langs ruten. Det koster 40€ at deltage inkl. transport tilbage til udgangspunktet. (Tilmelding: Kommune/turistkontoret i Montà, tlf. (+39) 0173 977 423 fra mandag til fredag i tidsrummet 9-13. Betaling via bank- overførsel).
VERDENS BEDSTE HASSELNØDDER KOMMER FRA PIEMONTE
Piemonte er med rette berømt for sine tre B’er: Barolo, Barbaresco og Barbera, men rundt omkring vokser arealet med hasselbuske af sorten Tonda Gentile del Piemonte støt. Ja nogle steder bliver vinstokke ligefrem revet op og erstattet med hassel.
Efter 5-6 år begynder de at levere store lyse runde nødder med så lidt fibervæv, at de næsten smelter i munden og med et så højt olieindhold, at de stort set ikke kryber under den unikke forarbejdning, som blev opfundet i 1970’erne og senere forfinet.
Løgismoses hasselnødder kommer fra søstrene Claudia og Silvia Cigliuti, som har 4 ha. med hassel nedenfor deres Nebbiolo marker i Barbaresco. De får hjælp til ristningen fra et af medlemmerne af Consorzio Tutela Nocciola Piemonte, og Nocciola Piemonte PGI denomination garanterer for kvalitet og autenticitet.