REJSEGUIDE TIL VIN & MAD
SMUT EN TUR TIL PIEMONTE UDENFOR SÆSONEN
Der er dejligt i Piemonte, også i marts, hvor skyerne nogle gange kommer helt ned på jorden og forvandler alt og alle til fugtig tristesse. Vi drømmer os til Piemonte med en kyndig vinkenders anbefalinger til den norditalienske provins.
Der er dejligt i Piemonte, også i marts, hvor skyerne nogle gange kommer helt ned på jorden og forvandler alt og alle til fugtig tristesse. For det drejer sig sjældent om mere end et par timer, før udsigten vender tilbage og de nøgne vinstokke i brunt og sort, som måske er ved at blive spændt op til saftstigningen, igen fylder horisonten.
SPISELIGE ANBEFALINGER
At spadsere i det dunkle i vinmarkerne mellem La Morra og Barolo og pludselig opleve forvandlingen, når tågen letter, er et minde for livet. Og selvom der næsten ikke er nogen turister, er der stadig masser af liv og uanede muligheder for at opleve de lokales mad og vinglæde. Således er der alle dage fyldt pænt op på de gode restauranter, og efter en frisk tur oppe blandt vinstokkene er det altid en lise at træde ind ad døren og mærke varmen fra de åbne ildsteder og fornemme duftene fra køkkenerne. Prøv f.eks.:
OSTERIA TASTÈ, PÅ TOPPEN AF BARBARESCO
Relativt nyåbnet restaurant i en villa på en bakketop med vidunderlig udsigt ned over Angelo Gaja’s berømteste vinmarker og ud mod Barbaresco i det fjerne. Renoveret fra kvist til kælder af det unge par Stefano og Beatrice, som også tager imod. Fantastisk gæstfrihed og en menu, man ikke skal tage for bogstaveligt. Der er altid lige kommet nogle friske råvarer, hvorefter måltidet udvikler sig i dialog med gæsten. Fokus på de lokale vine så man fra terrassen kan få udpeget de forskellige vinmarker.
RISTORANTE BOVIO, INSTITUTION I LA MORRA
Alessandra og Marco fra den berømte Ristorante Belvedere oppe på toppen La Morra er flyttet et par hårnålesving nedenfor byen og fortsætter nu Bovio-familiens stolte traditioner for værtskab. Traditionelle piemontesiske egnsretter med en twist. Fantastisk vinkort, hvor det er muligt at smage de fleste vine i adskille årgange eller vælge mellem forskellige producenters fortolkninger af Nebbiolo fra de samme berømte vinmarker. Bare fra Piemonte er der flere end 1.000 vine.
OSTERIA DEL BOCCONDIVINO, SLOW FOOD-BEVÆGELSENS VUGGE I BRA
Tarot-kollektivet har i mere end 35 år befolket denne perle i hjertet af ostebyen Bra med sprælske kokke og sublime værter. Boccondivino ligger på første- salen i samme gård, som også huser hovedkvarteret for Slow-Food bevægelsen og kaldes da også Slow-Food's kantine af de lokale. Lige nu er det Vladimir og Manuel, der tryller med de traditionelle egnsretter, mens deres venner Monica og Fulvio tager imod. Spændende vinkort med fokus på de mindre producenter, der popper op.
KYS VINTERENS MØRKE ALVORSTUNGE VINE FARVEL
Vinteren, eller det der efterhånden vel bare er den grå og våde tid, går på hæld, og lige om lidt overhaler de lyse timer de mørke, og det er ikke bare havemøblerne vi skal finde frem når vi igen skifter til sommertid. Vi skal også i den grad have fat i de friske og gastronomiske vine.
I vinterhalvåret er der mange der slukker for de lyserøde vine, skruer ned for de hvide og skruer op for de røde. Især de kraftige og tunge rødvine med lavt syreindhold og mange gange en restsødme på både 5, 10 og 15 gram pr. liter har fået vind i sejlene, og det hele bliver forstærket af, at super- markederne i de mørke måneder diskret justerer, det de viser på hylderne.
Det er bare sådan det er blevet, og det er lidt tosset, da der ikke er mange retter i det salte køkken, der bliver løftet af småsøde gumpetunge vine, der måske gør sig allerbedst med en isterning eller to efter eftermåltidet.
Mens vi venter på, at det for alvor lysner, vil vi gerne age for et par druer, som kan levere kraftige og saftige vine, som samtidig kommer med en syre, som gør dem både læskende og befordrende sammen med veltilberedte serveringer. Det er Barbera-druen og Nebbiolo-druen, som begge er en gave til det salte køkken.
REJS TIL PIEMONTE I GLASSET
Langhe Nebbiolo, 2017 Fennochio
Al frugten i denne vin kommer fra sydvendte skråninger, der alle ligger indenfor Barbaresco-appellationen. Vinen kunne derfor være endt som en Barbaresco DOCG., hvis det ikke lige var fordi, at Milva Fenocchio elsker Nebbiolo i dens helt rene udtryk og derfor fravælger den obligatoriske fadlagring. Som Milva udtrykker det: ”Before the bottling, we reclassify the wine down to Langhe Nebbiolo”. En herlig mulighed for at nærstudere den fine finurligt blomstrende frugt, som uløseligt er forbundet til Italiens fornemme førstedame.
Barolo, 2015 Pelassa
Fra et hjørne i Cantine Castello di Verduno producerer Pelassa-brødrene denne stadig mere overbevisende Barolo, der overvejende er modnet i store slovenske egefade og derfor kommer i et udtryk, som de este vil kalde ‘old school’. Der er ikke gjort nogen forsøg på at maskere Nebbiolo’s tanniner, som i den varme 2015-årgang er ganske markante, men der er allerede fornemt hul igennem til druens subtile parfume og ne frugt. Til kælderen eller til en tur på kara en, inden den skænkes.