VINVIDEN
CHARDONNAY – VERDENSDRUEN
Temakasse med 3 forskellige Chardonnayvine fra 3 producenter, som på hver deres måde og fra hver deres terroir udtrykker deres respekt for – og kærlighed til – den grønne drue, som mere end nogen anden har hjulpet dem og mange andre producenter ud i verden.
Siden vinens verden tilbage i 1980'erne for alvor begyndte at åbne sig, har alverdens vinelskere haft brug for nogle fixpunkter for ikke helt at miste orienteringen. Her blev de druenavne, som transcenderede sprogbarriererne en slags deklaration og en livline, og når vi mødte en drue, som vi tidligere havde fornøjet os med, købte vi gerne en flaske eller to, uden at bekymre os særligt om hvorfra den kom eller hvem, der havde produceret den.
Allerlængst fremme i denne branding troner Chardonnay, som for længst er lettet fra Champagne, Chablis, Meursault, Montrachet og Maconnais, for at akklimatisere sig og levere pålidelig frugt til videre forarbejdning i snart sagt alle vinproducerende lande. Det er enestående, og det er en kendsgerning, at hverken Cabernet Sauvignon eller Merlot her har kunne være med
Kendetegnet ved Chardonnay-druen
Som type er Chardonnay til den milde ikke videre ekspressive side, og det de fleste har forbundet med og genkendt som druen, har sikkert ofte været de sødmefyldte krydderier, som en omhyggelig fadlagring eller en behersket tilsætning af egespåner har føjet til vinen. I dag erkender mange producenter imidlertid, at fad med fad på ikke er den eneste vej frem, og at man med behersket eller slet ingen fadlagring kan nagle en delikatesse og en drinkability, som vil cementere Chardonnays status som verdensdruen.
FRIULI ISONZO CHARDONNAY
Mild, lokkende og pikant Chardonnay, som viser hvor højt overliggeren er sat hos Lis Neris hvor Alvaro Pecorari endnu en gang viser det gudsbenådede talent fem, som flere år i streg har placeret ham som en af Italiens bedste vinmagere. Ikke noget fad her, bare høst ad flere omgange og så druer med forskellige aromaprofiler, som komplimenterer hinanden i rustfrit stål.
FRIULI, ITALIEN
Tidens måske mest spændende italienske hvidvinsområde, hvor internationale og lokale druesorter bejler om forbrugernes gunst i kærligt håndgemæng.
CHARDONNAY PALPO
Vidunderlig Chardonnay fra den efterhånden berømte Amyndeon-appellation i det nordvestligste hjørne af Grækenland. Herlige noter af hvide æbleblomster, eksotisk frugt og moden kandiseret citrus, som smelter smukt sammen med vanilje fra nye fade. En af de bedste græske Chardonnayvine, såfremt præmissen er fadgæring og fadlagring.
MAKEDONIEN, GRÆKENLAND
Trods alle navnestridigheder vedbliver grænselandet mellem Grækenland og Makedonien med at være et frodigt vinområde – også for Chardonnay.
CHARDONNAY BADEN
Eksotisk og nærmest uimodståelig Chardonnay fra Waßmer, som efter år med meget markante fadaftryk har valgt at træde en lille smule på bremsen, hvorved de saftige associationer til eksotisk frugt og moden citrus pludselig eksploderer. En vin, som på vidunderlig vis hviler i sig selv og samtidigt eksponerer hvor meget tilbageholdt gehør betyder for slutresultatet.
BADEN, TYSKLAND
Mens Riesling andre steder spæner afsted med stafetten, er Chardonnay fortsat omdrejningspunktet blandt de grønne druer i Baden.