VINVIDEN
PORTVIN
Portugisernes vinøse stolthed, Portvin, er en klassiker uden lige. Fra de saftige, bærprægede ruby-typer med dybrød farve og friske frugttoner til de bløde tawny-typer, der efter lang fadlagring har udviklet smag af tørret frugt og nødder.
HVAD ER PORTVIN?
Portvin er en forstærket vintype, der produceres omkring den portugisiske del af Douro floden. De fleste portvine er røde, men der findes også hvide udgaver. Alt portvin er sødt, og sødmen opnås ved at tilsætte alkohol tidligt i gæringsforløbet inden alt sukkeret er omdannet til alkohol. Opspritningen til ca 20% dræber gæren og gør vinen stabil og holdbar.
Af druesorter bruges særligt Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Cao og Tinta Roriz, og som udgangs-punkt produceres to grundtyper af portvin, som både referer til farven og til smagen: Tawny og Ruby.
HVAD ER TAWNY PORTVIN?
Tawny findes med aldersbetegnelserne 10, 20, 30 og 40 år, der gradvist viser fadenes afrundende effekt. De bedste kan besidde en enorm kompleksitet. Der er dyb bærfrugt, der langsomt omdannes til tørrede abrikoser, figner og dadler, der opstår smage af karamel, honning, nødder og sød tobak under lagring.
Colheitaen er en helt speciel tawny-type fra én bestemt årgang, som skal lagres minimum 7 år på fad. Vinens årgang og aftapningsåret skal begge fremgå af etiketten, da det giver forbrugeren en forståelse for vinens modning. I fadene afrundes vinen. Den rå vin slibes blød og nøddeagtig af iltens påvirkning gennem træets porer. Det er den portugisiske stil.
TAWNY KAN OGSÅ NYDES AFKØLET
Når temperaturen sænkes dæmpes oplevelsen af alkohol og sukker, og friskheden fremmes samtidig. Portvin rummer både alkohol og sukker i rigelige mængder, og det fremhæver en ny side af den at tone de to elementer ned, så andre kan komme frem i fokus. Man skal dog vælge portvinen med omhu. Lavere serveringstemperatur fremhæver også tanninerne, så det er bedst at gå udenom de kraftigste ruby-typer som Vintage og LBV, og i stedet vælge de afrundede, yngre modeller af tawny-typen.
HVAD ER RUBY PORTVIN?
Ruby-typerne inkluderer blandt andet Vintage og LBV (Late Bottled Vintage). Ruby kendes først og fremmest på sin rubinrøde farve, som er et resultat af, at denne type ikke udvikler sig under helt så markant iltpåvirkning som Tawny-portvin. Smagsmæssigt giver det mere frisk bæraroma frem for de tørrede frugter, man møder i Tawny, og man finder ofte jordbær, hindbær og blomme samt undertoner af mælkechokolade, vanilje og nogle gange strejf af nødder.
HVAD ER RUBY VINTAGE?
Vintage omtales også som “den engelske stil” og er i dag det ypperste udtryk for portvin. Det er populært sagt, den nemmeste vin at fremstille – det kræver ’bare’ de absolut bedste druer Douro-flodens breder kan præstere! Under 3% af portvin bliver til vintage og så laves den endda kun i de bedste årgange, typisk tre gange per årti. Vinen er lavet til at udvikle sig på flaske, den tappes ung og rå. I dag foretrækker mange de unge vine, men vinen udvikler sig smukt i mange årtier. Da korken bliver porøs efter årtiers lagring, har man opfundet en portvinstang, der åbner flasken med korken intakt, ved helt simpelt at skille flaskehalsen fra kroppen. På den måde kan man servere sin egen årgang ved sin konfirmation eller bryllup uden at frygte for knækkede propper.