RÅVAREFOKUS
RAMSLØG – DE VILDE HVIDLØG
De vokser vildt i skovbryn, vejkanter og hvis man er heldig i storbyens parker. Du kan dufte dem, før du ser dem og så vidner de om, at vinteren er ovre.
Ramsløg. De grønne blade skyder op af jorden i marts og det er de spæde blade, plukket i foråret, som smager bedst. Det er derfor nu, du skal gå på opdagelse i naturen efter både blomster og blade fra ramsløg og tilberede mad med den aromatiske urt, som vi har gjort det i omkring 6.000 år.
MAD MED RAMSLØG
Ramsløgsblade kan snittes fint og vendes i tomatsalat, erstatte purløg på røræg og æggekage, give smag til pastaretter og stegte grøntsager, blendes i pesto eller mayonnaise, give smag til smør og salt, imens blomsterne kan syltes eller bruges frisk i salater eller bages med fisk og kartofler – kun fantasien sætter grænser.
Vær dog altid påpasselig med doseringen, da ramsløg er i løgfamilien og derfor har en kraftig smag af løg og hvidløg – særligt i rå tilstand.
Rødspætte med ramsløg & Sancerre i glasset
Rødspætten er i sæson hele året, men siges at smage særligt godt i sommerhalvåret. Dækket med en ramsløgscrust og serveret med nye, danske kartofler forvandles retten og den hvide fisk til en sand forårsbebuder og i særdeleshed, når der skænkes økologisk Sancerre i glasset.
VÆR PÅ VAGT
Forveksl ikke ramsløg med giftige liljekonvaller, hvis grønne blade ligner ramsløg. Den bedste måde at kende forskel er ved lugten – modsat liljekonvaller har ramsløg nemlig en kraftig duft af hvidløg.